Recepti/ SLATKO

Bomboni od suhog voća i lješnjaka

bomboni od suhog voća

Razmišljajući o tome kako bi ovih blagdana mogla osmisliti zdravije verzije božićnih kolačića u čijoj će mi izradi pomoći i moja kćerkica, naglasak je bio na jednostavnoj pripremi. Ovo nisu klasični bomboni koje bi kupili u dućanu, a razlog zašto sam ih tako nazvala je jer su slatki i zapakirani kao bombončići, što će djeci biti svakako puno zanimljivije za pripremu.

Kombinacija suhog voća s tostiranim orašastim plodovima budi uspomene na kuglice koje su pripremale naše bake od  ostataka, a koje su na kraju ispale i najfinije od svih. Papiriće za zamotavanje najjednostavnije je koristiti od bijelog ili smeđeg papira za pečenje režući ga u pravokuti oblik (cca 12x7cm), a gotove bombone držite na hladnom mjestu prije serviranja. Ovako pripremljene kuglice idealne su za poklone, u kombinaciji s još jednom ili dvije vrste sličnih kolačića, a tako pripremljen ručno izrađeni dar osvojit će srce kome god bude namijenjen.

Kako bi napravili još bolju verziju ovih jednostavnih kuglica, umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu koja se idealno slaže s mekanom teksturom usitnjenog suhog voća i aromatičnih tostiranih lješnjaka.

kuharska radionica božić

Bomboni od suhog voća i lješnjaka
Tradicionalne kuglice od "ostataka" s divnom aromom tostiranih lješnjaka i tamne čokolade.
Write a review
Print
SASTOJCI*
 1. suhe smokve
 2. datulje
 3. grožđice
 4. limunov sok
 5. mljeveni tostirani lješnjaci ili neko drugo orašasto voće
 6. mahuna ili esencija vanilije (po želji)
 7. + 200g tamne čokolade 70% kakaa (ako želite čokoladnu opnu)
 8. *S razlogom nisam napisala gramažu namirnica, zato što ne možete puno pogriješiti i sami oko nje, a ostalo je stvar ukusa. Koliko čega želite staviti Vaš je odabir, bitno je da smjesa na kraju bude dovoljno kompaktna da se od nje izrađuju kuglice.
POSTUPAK
 1. Suho voće potrebno je nasjeckati, odnosno iskosati, što sitnije da dobijete mekanu i kremastu strukturu, a to možete postići i miksajući u jačem blenderu s dodatkom limunovog soka i esencije vanilije.
 2. Tostirane lješnjake također sitno nasjeckajte ili pretvorite u brašno, te povežite s ostatkom namirnica, izuzev čokolade.
 3. Smjesa je spremna kada je dovoljno čvrsta i relativno suha za izradu kuglica.
 4. Umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu, posložite na tacnu s papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku sat vremena da se stisne. Ako ne želite čokoladu, preskočite ovaj postupak.
SAVJETI
 1. Hrskava čokoladna opna savršeno se uklapa sa slatkim i orašastim punjenjem. Čekajte da se bomboni potpuno stisnu prije nego ih umotate u papiriće. Držite ih na hladnom mjestu kako se čokolada ne bi otopila.
 2. VAŽNO: U slučaju da nemate dovoljno jaki blender, suho voće prethodno namočite u toploj vodi nekoliko sati ili preko noći, te dobro istisnite višak tekućine. U tom slučaju vjerojatno će biti potrebno dodati još mljevenih lješnjaka.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply