Recepti/ SLANO

“Grilled cheese sandwich” od cvjetače

grilled cheese sandwich s cvjetačom
 
Postoji nekoliko pravila za uravnoteženu prehranu kod odraslih osoba. Ista pravila možemo primijeniti i na djecu, s naglaskom na međuobroke koji su njima još bitniji nego nama budući da su tijekom dana vrlo aktivni, a i kapacitet želuca im je manji pa su i češće gladni. Osim što je dobro pridržavati se stručnih nutricionističkih savjeta za bolju prehranu poput većeg unosa voća i povrća, što više raznolike hrane i namirnica, umjerenih količina, ali redovitih manjih obroka, uz puno tekućine, a najviše vode, nezaobilazna je i tjelovježba, pa makar u obliku duže šetnje.
No, iako se čini da to puno iziskuje od osoba kojima je slobodno vrijeme gotovo pa postalo luksuz, priprema zdravih međuobroka skratit će vrijedne minute i sate, jer sve navedeno može vrlo lako prijeći u naviku, a dobre navike su upravo ono što svi želimo prenijeti svojoj djeci.
 Skoro svako jelo koje ste do sada pripremali ima i svoju bolju verziju. Pa tako i sendviči, a ja ću vam pokazati kako od klasičnog pečenog sendviča sa sirom, popularno nazvan “grilled cheese sandwich”, napraviti bolju verziju i to s cvjetačom, te dodatkom mozzarelle ili cheddar sira. 
 
 

ORIGINALNA RECEPTURA

Ovaj oblik sendviča vrlo je popularan u Americi i Velikoj Britaniji, a najčešće se servira uz juhu od rajčice. Neki ovu kombinaciju jedu kao i potpuni obrok, a jasno mi je zašto je toliko popularno jelo. Iako je ova moja verzija netipična i u neku ruku zdravija, originalno se radi tako da se šnite bijelog kruha premažu maslacem, zatim na toj premazanoj strani stave na tavu, a s druge strane se stavi puno raznolikog sira. Potom se ispeče i s druge strane, što rezultira otapanju sira iznutra. Kada uzmemo u obzir da se takav hrskavi sendvič s mekanim sirom servira uz toplu, krepku i bogatu juhu od rajčice, vrlo bih rado tu tradiciju uvela i u svojoj obitelji.
 
No, potpuno zadovoljna verzijom od cvjetače, stvorit ću našu vlastitu obiteljsku tradiciju i servirati ga uz domaću juhu od rajčice. Svakako idealna kombinacija, a najviše kada dođu visoke ljetne temperature i ne da nam se provesti baš previše vremena u kuhinji. 
 
grilled cheese sandwich s cvjetačom
"Grilled cheese sandwich" od cvjetače
Drugačiji oblik poznatog sendviča za koji vam neće trebati kruh.
Write a review
Print
SASTOJCI
 1. 1 manja cvjetača
 2. 2 jaja
 3. 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
 4. 1 šalica naribane mozzarele ili cheddar sira
 5. 1 žličica luka u prahu
 6. malo soli i papra
 7. maslinovo ulje ili ulje uljane repice
 8. + klice od rikole (ili neka druga salata)
POSTUPAK
 1. Cvjetaču očistite i izblendajte u sitne mrvice.
 2. Prebacite ju u posudu pa posolite, dodajte luk u prahu, umućena jaja, naribani parmezan te sve skupa dobro izmiješajte.
 3. Zatim u zagrijanu tavu na srednje jakoj vatri dodajte malo ulja te stavite smjesu od cvjetače u dvije hrpice u kockastom obliku tosta.
 4. Pecite s obje strane oko 3-4 minute, pa na jedan "tost" stavite sir i preklopite s drugim kako bi se otopio na tavi.
 5. Servirajte lagano ohlađeno s klicama od rikole.
SAVJETI
 1. Da bi cvjetača bila još kompaktnija za jesti, ocijedite višak tekućine iz nje. To napravite tako da nakon što ju izblendate i stavite u posudu, "kuhajte" ju u 3 serije po 30 sekundi u mikrovalnoj. Potom ju prebacite na čistu krpu i što više iscijedite tekućinu iz nje. S tako pripremljenom nastavite postupak iz recepta.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply