Recepti/ SLATKO

Toplo-hladne smokve

toplo hladne smokve

Kada stvaram nove recepte, fokusirana sam na nekoliko elementa kako bih stvorila uspješno jelo. Prvi je da namirnice prate sezonu. To je vrlo praktično, jer na taj način, s malom dozom ograničenja, stvaram puno kreativnije recepte nego da su mi ponuđeni sve namirnice svijeta. Vrlo je zahvalno na taj način stvarati jela, jer smo na ovom području svijeta okruženi raznolikim sortama voća i povrća i kombinacija je mnoštvo.
Drugi je da svako jelo mora imati određenu kontrastnu teksturu, dozu kiseline i glavnu zvijezdu jela oko koje se recept okreće. Tako je nastalo i ovo jelo. Ne znam u koju bih kategoriju svrstala ove toplo-hladne smokve, jer ih možete jesti i za doručak i za međuobrok, kao i za desert. Najveća prednost je svakako jednostavnost i brzina izrade, kao i kod većine mojih recepata.

Smokve su izvrsna kasno proljetna,  ljetna i rano jesenska voćka, koje svojom slatkoćom i bogatstvom nutrijenata čine slatka jela, a i neka slana, još boljim. Osim što se jedu svježe ili sušene, još ih se koristi za tartove i biskvitne kolače, te u okusno harmoničnoj kombinaciji sa sirom, pršutom ili acetom balsamicom. Najbolje u kombinaciji sa svo troje.
Moj recept je ipak baziran na tome da se istakne njena slatkoća, a kombiniram ju s ohlađenim grčkim jogurtom za svježinu, tostiranim bademima za teksturu, te serviram s pečenim i smrznutim smokvama kako bi se postigao balansirani kontrast okusa. 

Smokva pomaže pri probavi, bademi su bogati kvalitetnim masnoćama te vitaminom E koji čuva naše srce, a kremasti grčki jogurt iznimno je bogat proteinima. Što me dovodi i do trećeg elementa uspješnog jela, a to je posebna pozornost posvećena kombinaciji namirnica koje u svojoj koheziji čine veliku stvar za zdravlje našeg organizma. 

toplo hladne smokve

Toplo-hladne smokve
Osvježavajući doručak kojeg možete poslužiti i kao raskošni desert.
Write a review
Print
SASTOJCI
  1. 4 svježih smokvi
  2. 1 žlica meda
  3. 1 žličica ghee maslaca
  4. 1 grčki jogurt
  5. 2 žlice štapića ili listića badema
POSTUPAK
  1. 2 smokve narežite na četvrtine i zaledite u zamrzivaču. Preostale dvije smokve zarežite na četvrtine, ali ne do kraja, tako da ostanu pričvršćene u jednom komadu.
  2. Stavite ih u vatrostalnu posudu, pa nadjenite s pola žličice ghee maslaca u svaku i prelijte s medom.
  3. Zapecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta.
  4. Servirajte pečene smokve s komadićima zaleđenih smokava na podlozi od grčkog jogurta, te posipajte s tostiranim bademima. Prelijte sve skupa s još malo umaka iz vatrostalne posude.
SAVJETI
  1. Umjesto meda možete koristiti javorov, rižin ili agavin sirup, a bademe zamijenite lješnjacima ili indijskim oraščićima.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply