Recepti/ SLANO/ VIDEO

VIDEO: Varivo od slanutka i špinata

varivo od slanutka špinata batata

Da pitate mojeg muža koje jelo njegova žena najviše voli, zasigurno ne bi rekao da je to varivo. No, ono što me potaknulo da pronađem ljubav prema ovoj vrsti jela bio je početak dohrane našeg djeteta.

Varivo je u suštini jednostavno za skuhati, izrazito je hranjivo, a najviše od svega svestrano grije tijelo i dušu. Budući da od samog početka naša kći jede samostalno, varivo, naime, baš i nije bilo redovito na jelovniku našeg kućanstva. Možda i zbog nepraktičnosti jedenja žlicom kod malog djeteta koje je prvenstveno moralo prvo naučiti jesti ručicama. No, vrlo brzo je došao trenutak i spoznaja da će jedenje variva potaknuti nove senzorne podražaje kod naše kćeri, a u nama novu dozu strpljenja, s obzirom na nered koji je uslijedio.

Ova tema i nije slaba točka za mnoge roditelje jer s kime god pričala, upravo je varivo jedno od omiljenijih jela njihove djece. Na meni je preostalo samo pokazati nešto drugačije i šarenije kako bi i dalje ostalo omiljeno.

Kod naše kćeri od prvog su dana boje ključne pa sam uvijek težila tome da variva budu šarena, da se u njima nalaze različiti okusi i teksture te sam ih vrlo hrabro obogaćivala začinima jer je to prava prilika za isticanje široke paleta okusa koje imamo priliku isprobati.

Od srca vam preporučam da pronađete i minijaturne modlice za povrće kako bi i najobičnije namirnice, poput krumpira i mrkve, dobile novu dimenziju, a isto tako je poželjno da su variva u slozi sa sezonom. Bez problema možete koristiti i povrće koje ste prethodno zamrzavali i vrijedno skupljali kada je njihova nabava bila dostupna, dakle u njihovoj sezoni.

Za vas sam pripremila jedno neklasično bijelo varivo s predivnim spojem boja, tekstura i okusa. Slanutak ima niski glikemijski indeks pa je pogodan za dijabetičare, a osim toga ono je najkorištenija mahunarka na svijetu. Iako kod nas nije tradicionalna, u sve je većoj upotrebi u domaćim kućanstvima. Batat je izvrsna prva namirnica za uvesti u djetetovu prehranu, a špinat djeluje antioksidativno i antiupalno. No, obzirom da se njega ne preporuča podgrijavati, možete ga dodati prije serviranja, jer mu treba svega nekoliko minuta da se skuha, taman dok se ugrije sve ostalo. Da bi ovo varivo bilo još posebnije, odlučila sam se u njega dodati i kokosovo mlijeko. Aroma je suptilna, ali fantastična, a ako vam to zvuči preegzotično, slobodno za kraj umutite jedno masnije kiselo vrhnje. 

Dakle, zdravo i pripremljeno u jednom loncu nesumnjivo je zahvalno za roditelje, a vjerujem da će nešto novo i drugačije zavoljeti i najmlađi.

 

DRUGAČIJA VERZIJA OVOG VARIVA

Za još jednu verziju variva od slanutka i špinata, zavirite u priloženi video sniman za dmBio Hrvatska.

Varivo od slanutka i špinata
Hranjivo i šareno varivo s daškom egzotike.
Write a review
Print
SASTOJCI
 1. 300 g kuhanog slanutka
 2. 1 srednji batat
 3. 1 veća glavica luka
 4. 1 režanj češnjaka
 5. 1 srednja mrkva
 6. 1 manji korijen od peršina ili celer
 7. 2 šake špinata
 8. 1 kokosovo mlijeko
 9. 1 lovorov list
 10. sol i papar
POSTUPAK
 1. Na maslinovu ulju ili svinjskoj masti popržite luk dok ne omekša.
 2. Dodajte na sitne kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te na vrlo laganoj vatri pržite 10-ak minuta.
 3. Zatim protisnite češnjak te prelijte vodom, dodajte lovorov list i začinite.
 4. Kuhajte dok povrće ne omekša, a zatim 5 minuta prije kraja dodajte batat narezan na željene oblike, slanutak i kokosovo mlijeko.
 5. Batatu treba kratko tako da ga pripazite da se ne raspadne.
 6. Pred sam kraj kuhanja dodajte špinat narezan na trakice te začinite paprom.
SAVJETI
 1. Umjesto špinata možete koristiti blitvu ili mladi kelj, no njega treba kuhati nešto duže. Osim batata, oblike od povrća možete raditi od nekog drugog korijenastog povrća poput mrkve ili krumpira, a kokosovo mlijeko zamijenite masnijim kiselim vrhnjem.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply