Recepti/ SLANO/ VIDEO

VIDEO: “Krumpirići” od palente

krumpirići od palente
 
Priznajem da mi sjećanja na okus palente u djetinjstvu i nisu nešto draga. Rekla bih da su primaran razlog vrtički obroci zvani “žganci u toplom mlijeku” koje jednostavno nikad nisam zavoljela. Trebalo mi je puno vremena da ponovno otkrijem sve čari žganaca i palente, i da ih objeručke prihvatim i vratim na svoj jelovnik. 
 
Uz malo kreativnosti i poznavanja tehnike pripreme uvidjela sam da ova hranjiva i izdašna namirnica nudi brojne mogućnosti i vrlo je uklopljiva od glavne do sporedne uloge nekog slanog jela ili deserta, a osim što je lako probavljiva, u sebi sadrži tvari koje se u organizmu pretvaraju u energiju.
 
Za početak sam pri kuhanju palente zamijenila vodu mlijekom i dodala parmezan za kraj kako bi se stvorila kremasta konzistencija i punoća okusa. Višak bih iskoristila na vrlo jednostavan način pečenjem u pećnici u željenim oblicima prethodno namazanom s maslinovim uljem, te tako pripremljenu servirala bih kao prilog ili uz željeni umak.
 
Iako je palenta nekada bila poznata kao osnovna hrana siromašnih ljudi, danas je ovo jelo popularno ne samo u Italiji gdje je nastala, nego i u mnogim europskim i okolnim zemljama gdje su ju također prepoznali kao ukusnu i laku za pripremiti.
 
Među poznatijim jelima s palentom su svakako palenta s jetricama na venecijanski, palenta sa raznim morskim brudetima ili mesnim gulašima, zatim popularni žganci s prženim čvarcima i kiselim zeljem ili pak s kajmakom. Recept koji sam pripremila za vas nazvala sam simpatičnim nazivom “palentići”, odnosno krumpiriće od palente, koji su izvrstan prilog brojnim mesnim i ribljim jelima.
 
Bila sam uvjerena kako nikad neću voljeti ovo jelo, no nova saznanja i drugačiji pogledi na prehranu tu su predrasudu razbili i nisam požalila što sam joj dala šansu. Ponekad je uz maštovitost važna i upornost kako bi i naša djeca prihvatila neku namirnicu koju su na prvi dojam iz nekog razloga odbili.
 
krumpirići od palente
 
 
 

VIDEO RECEPT ZA “PALENTIĆE”:

 

"Palentići"
Palenta je nekad bila hrana za siromašne, a u ovom receptu je prava kraljica snackova.
Write a review
Print
SASTOJCI ZA BAZU OD PALENTE
 1. 1/3 suhe palente
 2. 1/3 vode
 3. 1/3 mlijeka
 4. Pola šalice ribanog parmezana
 5. 2 prstohvata soli
ZA "KRUMPIRIĆE"
 1. 5-6 velikih žlica* baze od palente
 2. 1 žličica kurkume u prahu
 3. Pola žličice suhog ružmarina
 4. 3-4 žlice maslinovog ulja
 5. * onih većih žlica za serviranje jela
POSTUPAK
 1. Skuhati palentu u posoljenoj zagrijanoj vodi s mlijekom po uputama na pakiranju, otprilike 3 minute dok se ne ugusti. Trebalo bi skuhati palentu da bude tvrđe konzistencije. Zatim umiješamo parmezan, te s takvom bazom pripremamo dalje.
 2. U još toplu bazu od palente dodamo ružmarin i kurkumu, te sve skupa dobro izmiješamo.
 3. Zatim prelijemo smjesu u silikonski četvrtasti kalup, te ostavimo da se smjesa potpuno ohladi i stisne.
 4. Režemo oblike krumpirića, te ih posložimo na pleh obložen papirom za pečenje.
 5. Premažemo maslinovim uljem i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220° stupnjeva dok ne dobiju lijepu koricu i postanu hrskavi, oko 25 minuta.
 6. Kad su gotovi po želji ih lagano posolimo, te serviramo tople uz umak.
SAVJETI
 1. S ovako pripremljenom bazom od palente možete pripremati i pizzu, kao i kukuruzne njoke.
 2. Krumpiriće je potrebno preokrenuti nakon 15-ak minuta pečenja.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  VIDEO: Pizza od palente - Chiarin tanjurić
  srpanj 17, 2017 at 2:21 pm

  […] No, iako je najpoznatiji oblik pizze onaj napravljen na klasičnoj podlozi od bijelog tijesta, danas smo već upoznati s puno novih varijanti, pogotovo onih zdravijih. Pa tako na mojem blogu možete pronaći i recept za mini pizze od tikvica, a kada ovu od palente radim doma onda za nju koristim i naš domaći ketchup čiji ću recept ove godine raditi na malo drugačiji, ali i dalje vrlo ukusan, način. Za podlogu sam ovoga puta odlučila koristiti palentu, sada već vrlo rado viđenu na našem obiteljskom jelovniku, a od njene glavne baze se mogu napraviti i krumpirići od palente čiji recept možete pročitati također na blogu, kao i recept za već spomenutu glavnu bazu od palente. […]

 • Leave a Reply