Recepti/ SLANO/ VIDEO

VIDEO: Pesto od brokule

pesto-od-brokule

Kada bi morali odabrati jednu boju koja najbolje opisuje zimsko doba, vjerojatno bi većina pomislila na bijelu. Kod mene je nešto drugačija situacija, no to je uglavnom iz razloga neprestane posvećenosti hrani.  Smatram da je i zelena vrlo simbolična zimska boja. Osim borova, imele i božikovine, titulu najboljih asocijacija na zeleno preuzimaju jestive biljke. Pa su tako u prednosti kelj, prokulice, kupus, blitva, rikola i ostala zimska salata, te nezaobilazna brokula. Gotove sve njih još uvijek imamo u svom vrtu.

Smiješno je kada u crtanim filmovima pokazuju ovu divnu kupusnjaču kao hranu koju djeca ne vole. Kod nas je ona pri vrhu ljestvice omiljenih jela i volimo ju jesti na sve načine. Osim što nam je ukusna, brokula je – pogađate, i jako zdrava. Sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a na taj način jača naš imunitet, te štiti od prehlade i gripe, što je posebno važno u zimskom razdoblju. Također sadrži i velike količine folne kiseline, za koju već znamo da je bitna za razvoj bebe u trbuhu, pa ju se tako preporuča i u prehrani trudnica. 

Sve su to neki od razloga zbog kojih sam odabrala brokulu kao temu zimskog broja Dobre hrane, te vam na kreativniji način želim pokazati kako ju pripremiti za dječji, pa tako i odrasli obrok. Pesto od brokule prefini je zeleni umak za tjesteninu za koji vam neće trebati puno vremena, pogotovo uzimajući u obzir da je potrebno svega 3 minute kako bi ju skuhali na pari. Na taj ste način zadržali hranjivost i njenu prepoznatljivu boju, pa je ovo jelo i vizualno primamljivo kome god ga servirate. 

 

pesto od brokule

 

VIDEO: PESTO S GRAŠKOM

Osim od brokule, pesto možete napraviti i od graška, sa sličnim sastojcima kao i pesto od brokule, a hranjivost im je jednaka. Video recept pogledajte u nastavku, a već prvom prilikom isprobajte ovu kombinaciju, ovisno o dobu godine kada je koja od namirnica dostupna sezonom. Brokula zimi, a grašak je idealan u proljeće i rano ljeto.

 

 

Pesto od brokule
Zeleni pesto od čudesne namirnice bogate svojstvima za dobrobit organizma.
Write a review
Print
SASTOJCI
 1. 180g brokule
 2. 100g maslinovog ulja
 3. 50g badema
 4. 1 režanj češnjaka
 5. 40g naribanog parmezana
 6. 1 šaka svježeg peršin lista
 7. 5 žlica tople vode
 8. pola žličice himalajske soli
 9. malo sitnog papra
 10. 300g svježih orecchietta
POSTUPAK
 1. Brokulu očistimo i natrgamo na manje komade, te ju skuhamo na pari točno 3 minute.
 2. Zatim ju prebacimo u posudu u kojoj ćemo ju izblendati.
 3. Dodajemo ostatak namirnica, s time da bademe možemo i prethodno oguliti blanširanjem.
 4. Napravimo gusti pesto sa štapnim mikserom, te ga pomiješamo s kuhanom toplom tjesteninom.
 5. Po želji serviramo uz još malo kuhane brokule, parmezana i maslinovog ulja.
SAVJETI
 1. Tjesteninu možete servirati i kao na salatu s ovom vrstom pesta. Samo dodajte malo cherry rajčica kako biste dodatno podigli svježinu ovoga jela.
Chiarin tanjurić http://www.chiarintanjuric.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply